Tutkimuksesta ja tutkimusmatkailusta

Humanistisen tieteen tekeminen on tutkimusmatka ihmisen mieleen ja erilaisiin inhimillisiin ilmiöihin, kuten valtaan ja vallankäyttöön. Myös merihistoria edustaa tätä tieteen kenttää. Poikkitieteellinen tutkimus ja tutkimus, jossa yhdistetään metodologisesti luonnontieteellistä ja ihmistieteellistä suuntausta on tutkimusmatka paitsi ensisijaiseen aiheeseensa, myös tieteenalojen ja käytettävien metodien yhteensovittamiseen.

Helsingin Sanomien ulkomaan osastolla uutisoitiin (14.5.) Kristoffer Kolumbuksen (1451–1506) lippulaiva Santa Marian hylyn löytyneen mahdollisesti Haitin edustalta. Löydön teki amerikkalainen seikkailija, meriarkeologi ja historioitsija Barry Clifford, joka on valmistunut Bridgewaterin valtionyliopistosta Massachusettsissa. Cliffordin tutkimusretkikunnat ovat aiemminkin saaneet julkisuutta laajan yleisön parissa ja hän lukeutuu kuuluisimpiin yhdysvaltalaisiin merihistorian kansantajuistajiin. On mielenkiintoista nähdä varmistuuko löytynyt hylky todella maailman kuuluisimpiin lukeutuvaksi laivaksi. Vaikka näin ei olisikaan, täydentää sen tutkiminen varmasti Karibian alueen merihistorian kokonaiskuvaa.

Mielestäni oli hauska sattumus, että samalla sivulla, jolla hylkylöydöstä uutisoitiin, kerrottiin myös Yhdysvaltojen avaruushallinnon aikeista lähettää astronautti asteroidin pinnalle 2020-luvulla. Voisi ajatella, ettei asioilla ole keskenään juurikaan tekemistä. Santa Mariassa Atlantin aalloilla ja amerikkalaisessa astronautissa matkalla asteroidille on kuitenkin kyse monella tapaa samoista ilmiöistä: tunnetun horisontin taakse purjehtimisesta, tieteellisestä kiinnostuksesta ja taloudellisen hyödyn tavoittelusta. Kun Espanjan hallitsijapari Ferdinand II ja Isabella Katolilainen antoivat Kolumbuksen hankkeelle tukensa, he eivät toki tienneet lähettävänsä uskaliasta löytöretkeilijää Amerikan mantereelle. Taustalla vaikutti tiedonjanon lisäksi kuitenkin ennen kaikkea mahdollisuus taloudellisen voiton hankkimiseen löytämällä esteetön reitti Aasiaan.

Perinteisesti keskiajan on katsottu päättyvän niihin murroksiin 1400-luvun lopulla, joihin Amerikan löytyminenkin liittyy. Omalla tavallaan Santa Maria edustaa siis yhden aikakauden päättymistä ja toisen alkua, oli jako sitten kuinka jälkikäteinen ja keinotekoinen hyvänsä.

Vesistöjen ja vallan tutkimuksesta

Tutkimuksen tekeminen on omanlaistaan tutkimusmatkailua. Siihen saattaa kuulua arkistomatkoja ja kenttäretkiä lähdeaineistollisesti arvokkaisiin kohteisiin ja konferenssimatkoja uusien ajatusten kohtaamiseksi ja omien ajatusten koettelemiseksi kollegojen edessä. Historiantutkimuksen alalla suurin osa matkasta kuljetaan kuitenkin kirjallisuuden ja lähteiden äärellä, tutkijan omassa mielessä, muuttuvana tekstinä luonnospapereilla tai tietokoneen näytöllä. Matkan varrella on vaaroja ja karikkoja. Olen keskustellut monien eri alojen tutkijoiden kanssa, jotka ovat joutuneet kamppailemaan rahoituskysymyksiin, perheeseen, henkilökohtaiseen epäuskoon ja suoraan tutkimukseen liittyvässä ristiaallokossa. Matka on kuitenkin myös kiinnostava – ja se on tarpeellinen. Maaliinsa pääsevät tuovat toivottavasti itseymmärrykseemme jotakin uutta ja kasvattavat paitsi oman tutkijayhteisönsä, myös ihmiskunnan kokonaistietomäärää kaikkien hyväksi.

Vaikka humanistinen tutkimus ei aina taloudellisesta näkökulmasta tuottavimmalta vaikuttaisikaan, on myös siinä kyse uteliaisuudesta, tiedetyn ja tunnetun rajan työntämisestä jollakin kapealla alueella hitusen tuonnemmas. Olisi myös lyhytnäköistä esittää, ettei siitä olisi hyötyä. Juha Sihvolan osuvan analyysin mukaan historian ymmärrys opettaa arvioimaan ajatteluamme kriittisesti, suvaitsemaan ja kunnioittamaan erilaisuutta sekä ymmärtämään inhimillistä haavoittuvuutta. (’Antiikin kulttuurin arvo’, Tiedonjyvä 2009, nro 4) Tämän lisäksi historia opettaa hahmottamaan niitä monisyisiä kehityskulkuja, jotka ovat johtaneet nykyisyyteen. Jatkuvasti lisääntyvän tietomäärän ja keskenään taistelevien arvojen ja ”totuuksien” maailmassa tällainen kulttuurillinen ja ajallinen kriittinen lukutaito on varsin arvokasta. Ajatuksen voi myös viedä pidemmälle. Emme esimerkiksi voi tänään tietää, minkälaisia virikkeitä humanististen alojen perustutkimus tarjoaa tulevaisuuden sukupolville ja minkälaista merkitystä tänään ajatelluilla ajatuksilla ja tekstiksi puetuilla sanoilla on vuosikymmenten päästä. Intellektuaalisesti tehokas tutkimus ei voi elää kvartaalitalouden pelisäännöillä.

Kun tämän päivän ihminen katsoo Itämeren karttaa, vaikuttaa maantieteellisesti melko selvältä, että merellä ja vesistöillä on ollut merkittävä rooli sekä historiassamme, että nykyisyydessämme. Kun katsotaan alueen keskiaikaisia valtakuntia, vallan ja vesistöjen suhde muuttuu yhä ilmeisemmäksi. Sekä Ruotsin että Tanskan valtakunnat ovat toisaalta veden jakamia, toisaalta sen yhdistämiä. Pohjois-Euroopan varhais- ja sydänkeskiaikaiset skandinaaviset valtakunnat Pohjanmeren rannikolla levittäytyivät maantieteellisesti laajoille, meren yhdistämille alueille. Sydänkeskiajalta eteenpäin Saksan rannikoilta alkaneen Hansaliiton keskeisin yhdistävä tekijä oli merikauppa. On siis varsin luontevaa ajatella, että keskiaikaisessa yhteiskunnassa – varsinkin Itämeren piirissä – vallalla ja vesistöillä on ollut kiinteä vuorovaikutussuhde. Tämä on oman väitöskirjatyöni kannalta kannustava ajatus ja nyt tutkimuskysymyksen tarkennuttua on ollut palkitsevaa päästä varsinaisen tutkimus- ja kirjoitustyön pariin. Vanhat viisaudet tuntuvat yhä pätevän: kirjoittaminen on 90 prosenttisesti raakaa työtä ja 10 prosenttisesti inspiraatiota – eikä väitöskirja synny kuin kirjoittamalla.

On innostavaa olla tällä matkalla ja odotan mitä suurimmalla mielenkiinnolla mitä horisontin takaa löytyy.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s