Vuodenvaihteen tunnelmia ja uusia tuulia

Edellisestä kirjoituksesta on ennättänyt vierähtää useampi kuukausi, mutta jotain tässä välissä on tapahtunutkin.

Syksyllä pidetyt työväenopiston luentosarjat (keskiajasta yleensä ja merihistoriasta erityisesti) vetivät mukavasti kuulijoita, jotka lähtivät nopeasti virittelemään keskustelua käsitellyistä aiheista. Keskiajan yleisesitys meni jo jonkinlaisella rutiinilla, eikä merihistoriassakaan törmätty suurempiin karikoihin. Itsekritiikki patistaa kuitenkin viilaamaan kumpaakin esitystä seuraaville kuulijoille. Melkoisen osan loppusyksyä ja alkutalvea nielaisi tutkimussuunnitelman ja hakupapereiden laatiminen ja hienosäätö Itä-Suomen yliopistoon. Välillä lähteitä kartoittaessa iski orastava epäusko. Tehty työ kuitenkin palkittiin ja Joensuun kampuksen historia- ja maantieteiden laitoksen Aika, tila ja ympäristö yhteiskunnassa -tohtoriohjelmasta tulee keväällä 2014 uusi akateeminen kotisatamani.

Tutkimuskirjallisuuden ja lähdemateriaalien ohella olen viimeaikoina kantanut matkalukemisena Roger Crowleyn teosta City of Fortune. How Venice Won and Lost a Naval Empire. (2011, Faber and Faber Ltd.) Olen päässyt kirjassa puolenvälin tietämille lueskelemalla sitä liikennevälineissä ja pysähtyessäni odottelemaan jotakin. Venetsian kaupungin merimahdin nousua ja rapistumista karkeasti vuosien 1000–1500 välillä kuvaava teos on kirjoitettu Cambridgen kasvatin mukaansatempaavin kynänvedoin ja kunhan saan luettua opuksen loppuun, ajattelin kirjoittaa siitä tänne hiukan enemmän.

Pyrin muutenkin vastaisuudessa kirjoittamaan tänne säännöllisemmin. Olen ajatellut ryhtyä käyttämään blogia alkuperäisten tarkoitustensa lisäksi jatko-opintojeni jäsentämiseen ja omien ajatusteni selkeyttämiseen. Odotettavissa on merihistoriallisten lähteiden, tutkimuskirjallisuuden, kirjoittamisen ja väitöskirjatyöhön liittyvien aiheiden käsittelyä. Merkityltä väylältä ei kuitenkaan eksytä kauas alkumetreillään olevan tutkimuksen käsitellessä näillä näkymin merisodankäyntiä ja laivojen käyttöä Baltian ristiretkien yhteydessä.

Jotta tähänkin merkintään saataisiin ujutettua ripaus keskiajan merihistoriaa, linkattakoon loppuun vielä Medievalists.net kautta löytynyt mielenkiintoinen Medieval Warfaren (2:6 2013) artikkeli 1100- ja 1200-luvuilla vaiherikaan elämän eläneestä Eustace -munkista. Törmäsin herran viimeisiin vaiheisiin Sandwichin meritaistelussa, kirjoittaessani Helsingin yliopistossa gradua pohjoismaisten kauppalaivojen kiinniotoista ja kiinniottojen oikeudellisesta taustasta Henrik III:n Englannissa. Nyt oli kiinnostavaa tutustua ranskalaisten amiraalina toimineeseen ja ”Merten Robin Hoodiksikin” tituleerattuun Englannin kanaalin vesillä vaikuttaneeseen hengenmieheen hiukan tarkemmin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s